
Zo einde augustus en begin september zijn de hopbellen meestal goed om geplukt te worden.
Goed betekent dat de lupeline (geel vettig spul) in de bellen is gevormd. Dat gele spul is eigenlijk de hop. Als je de bellen dan in je handen wrijft, moet de hopgeur vrijkomen.
Het is fascinerend dat vanaf de maand mei zo'n klein plantje uit kan groeien tot zo'n grote massa aan hopbellen.

De eerste soorten zijn reeds geplukt en gedroogd. Na het drogen gaan ze per 100 gram in een luchtdichte zak in de diepvries tot ze gebruikt gaan worden in het bier.
Van deze bellen hebben wij meer nodig (in grammen) dan van de fijngemaakte hoppellets.
En nu maar hopen dat door de verschillende hopsoorten (6) er ook zes verschillende smaken in het bier ontstaan.

Ook de druiven rijpen langzaam. Door het regenachtige weer is er veel kans op rotting en schimmels. Maar door ertegen te spuiten kun je veel vermijden.
1 opmerking:
Wat een mooie foto"s van de hop plant en Druiven,Het is een aparte bol,het is niet te geloven dat zoiets kan groeien,en de druiven hangen er ook mooi bij wat een grote korrels, mooi om te zien in het echt lijkt mij nog mooier.Veel succes met het oogsten.En misschien zien we elkaar zaterdag bij Piet en Leny.
Groet van ons Coby en Jan.
Een reactie posten